Sizlere oldukça rahatsızlık veren bir konudan diş ağrısından bahsetmek istiyorum. Diş ağrıları: diş çürükleri, dişlerin köklerinde ya da sinirindeki iltihaplar gibi sebeplerle oluşabileceği gibi, dişeti iltihabına bağlı olarak dişleri çevreleyen dişeti ve kemik dokusundaki apseler nedeniyle de oluşabilir. Beklemediğimiz bir anda başlayan bu diş ağrılarına karşı neler yapılabilir? Öncelikle dişler fırçalanarak ve diş ipi kullanılarak ağrıyan bölgede çürük üzerindeki ya da dişler arasındaki gıda birikintileri temizlenmelidir. Bu sayede gıda artıklarının yaptığı basınca bağlı ağrı azaltılmış olur. Ağzımızı tuzlu su ile çalkalamakta bir miktar rahatlama sağlayabilir. Hekim tarafından önerilmiş, size herhangi bir yan etkisi olmadığını bildiğiniz bir ağrı kesici var ise bunu doktorunuz tarafından önerilen dozlarda kullanabilirsiniz.
İltihaba bağlı diş ağrılarında soğuk uygulaması ağrıyı azaltır. Ağrıyan tarafa yanağın dışından buz kompresi yapmak da doktora gidinceye kadar sizi rahatlatacaktır. Diş çürüğüne ve diş özündeki iltihaba bağlı ağrılarda, eczanelerde dişinol ismi ile satılan karanfil yağından çok ufak bir pamuk parçasına çok az damlatılarak, çürük diş üzerindeki oyuğa konulabilir. Tabi bu uygulamada dişinolün dişetine temas etmemesi bu sebeple çok küçük bir pamuğa çok az emdirilmesi önemlidir. Çünkü dişinol, dişetlerini tahriş eder ve diş etlerinde de tahrişe bağlı ağrılar ve yara oluşumları gözlenebilir. Tabi diş ağrısını tedavi etmenin kesin yolu ağrıya sebep olan etkeni ortadan kaldırmaktır. Yani en kısa zamanda diş hekimine giderek problemli olan dişlerin, ya da dişetlerinin tedavisinin yapılmasıdır.
Diş ağrılarını gidermek için bunları uygulayabiliriz. Ama bir de uygulanması doğru olmayan ve ciddi sorunlara yol açan yöntemler var. Ağrıyan dişe aspirin basmak bunlardan birisi. Aspirin içmek doktor tarafından size zararlı görülmediyse diş ağrısında aspirini bol su ile içebilirsiniz. Ağrıyı kesmede faydası olur. Ancak aspirini dişe basmanın faydası olmadığı gibi ciddi zararları vardır. Aspirinin içindeki asit dişetlerini yakar ve tahriş eder. Bunun sonucunda diş ağrısı hafiflemez buna bir de dişeti ağrısı eklenir. Ayrıca dişin sinirleri halen canlı ise dişteki oyuğa konulan aspirin, dişin sinirlerini de tahriş edip, öldürebilir. Bunun yansıra dişe alkol basmak, rakı basmak, ağzı rakı ile gargara yapmak da fayda sağlamaz. Alkol de dişetlerini tahriş ederek ağrının artmasına neden olabilir. Diğer ciddi bir sorun da ağrıyan dişin ya da ağızda görünen kök parçasının çeşitli kesici, sivri aletlerle çekilmeye, çıkarılmaya çalışılmasıdır. Bu, ciddi enfeksiyonlara ve hatta tetanosa neden olabileceği gibi ağız içinde ciddi yaralanmamalara da neden olabilir.
Ansızın bizi yakalayan diş ağrısını hafifletmek, hekime ulaşıp gerekli tedavileri yaptırıncaya kadar geçecek zamanda mümkün olduğunca daha az eziyet çekmek için neler yapabileceğimizden ve neleri yapmamamız gerektiğinden bahsettik. Konunun bir diğer yanı var ki oda hiçbir zaman dişlerimizin veya dişetlerimizin ağrıyacak duruma gelmemesidir. Bu tamamen sizin elinizdedir. Nasıl mı? Tatbikî dişlerin düzenli bir şekilde günde en az iki defa fırçalanması, günde bir defa diş ipi kullanılması düzenli hekim kontrollerine giderek dişler ve dişetlerindeki sorunlar henüz çok basitken tedavi edilmesi ile.