0258 502 00 81 bilgi@ahmetsahinhacioglu.com Haftaiçi 08:00 - 18:00

İletişim

Diş Beyazlatma Tozları

Piyasada, Marketler, bakkallar hatta seyyar tezgahlarda dahi satıldığını gördüğümüz ve belki de birçoğumuzun da evinde bulunan, pek çok zaman da dişlerimizde oluşan gıda renklenmelerini gidermek için en basit çare olarak başvurduğumuz diş temizleme tozları sandığımız kadar faydalı ve masum mu?

Cevap: Hayır

Piyasada diş temizleme tozu olarak farklı ticari şekillerde ve markalarda satılan ürünlerin ana etken maddesi kristalin kalsiyum karbonattır. Kristalin yapılı kalsiyum karbonat, mermer tozundan elde edilir. Bu madde antik mısır ve eski Anadolu uygarlıklarından günümüze kadar dişleri temizlemek için kullanılagelmiştir. Kristalin kalsiyum karbonat, tuz gibi kullanılan mekanik bir temizleme ajanıdır. Ucuz olması ve kolay üretimi nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Renklenme ve lekelenmeleri çıkarma özelliği fazla olmasına karşın son derece abraziv yani aşındırıcı bir maddedir. Zaten temizleme özelliğini aşındırıcılığından almaktadır. Bu ürünlerin uzun dönemde kullanımları sonucunda diş minesinde ciddi oranda aşınma ve yıkıma neden olmaktadır. Bunun sonucunda dişte aşırı hassasiyet ortaya çıkar. Mine tabakası inceldiği için altındaki dentin tabakasının daha koyu rengi dışa yansır. Bu durumun geri dönüşü yoktur. Artık tek çözüm dişin porselen ya da diğer kron kaplama materyalleri ile kaplanmasıdır. Ayrıca aşınan ve incelen mine tabakasından çürük gelişme riski daha yüksektir.

Tüm bu negatif yönleri göz önüne alırsak diş temizleme tozlarının kullanımı son derece sakıncalıdır.

Peki dişlerimizi nasıl beyazlatabiliriz?

Diş macunlarında da lekelenmeleri çıkarmak için kalsiyum karbonat kullanılır. Ancak bu kalsiyum karbonat çökelme yoluyla elde edilen amorf yapıda kalsiyum karbonattır. Diş hekimlerinin diş temizliğinde kullandığı profesyonel materyallerin içinde de bu madde vardır.  En önemli özelliği ise diş minesini çizmez ve aşınmalara neden olmaz.

Bu nedenle dişlerimizdeki renklenme ve lekelenmeleri temizlemek için diş macunları ve fırçalama en sağlıklı yoldur. Ancak diş taşı birikimleri ve bazı renklenmeler fırçalama ile çıkmaz. Bu durumda başvuracağımız en doğru çözüm diş hekimine giderek muayene olmak. Renklenmenin nedenine göre uygun tedaviyi yaptırmaktır. Bu: diş taşı temizliği ve polisaj olabileceği gibi eğer dişin doğal renk yapısında bozukluk varsa ya da doğal olarak koyu renkli dişlere sahip isek bleaching denilen, diş rengini açma esasına dayalı, beyazlatma tedavisini yaptırmaktır.

Sonuç olarak hekiminiz tarafından önerilmeyen, bilimsel olarak fayda ve zararları ispatlanmamış hiçbir madde ya da yöntemi tedavi ya da temizleme amaçlı kullanmamak en doğru yoldur. Basit gelen bazı uygulamalar geri dönüşümsüz zararlara yol açabilmektedir.                           Sağlıklı dişler ve sağlıklı gülüşler dileklerimle.