Diş hekimleri, diğer hekimlik dalları içeresinde insanların en fazla korktukları meslek grubudur. İçinizde dahiliye ya da cildiye hekimine gitmekten korkanların olduğunu sanmıyorum varsa da çok çok azdır mutlaka. Ancak gerek hastalarım gerekse sosyal çevremden tanıdığım insanların azımsanmayacak bir bölümü diş hekimine gitmekten korktuklarını bugüne kadar hep ifade etmişlerdir.
Peki diş hekimi korkusunun altında yatan sebepler nelerdir öyleyse? Bu sorunun cevabını şu başlıklar altında toplamak mümkündür:
– Geçmişte yaşanmış kötü deneyimler.
– Başkalarından duyulan ve abartılarak anlatılan kötü deneyimler.
– Bilinmeyenden korku ve insanın kafasında yarattığı kuruntular
Kişinin çocukluğunda ya da daha ileri dönemlerde ağrı ve acı duyarak yapılan, uzun süren, tedavi sonrasında kısa ya da uzun süre ağrı ve rahatsızlık duyduğu tedavi deneyimleri hekim korkusuna başlıca etkendir. Kişi hiç diş hekimine gitmemiş olabilir bu durumda yapılacak işlemler hakkında yeterli bilgiye sahip değilse kişide bilinmeyene bağlı korku gelişebilir. Bu korku düşündükçe kuruntular üretilerek daha da güçlenir. Ailemizden ya da çevremizden bir kişinin kötü bir tedavi deneyimini duymak ya da görmek de korku oluşmasına neden olabilir. Ayrıca çocukları yaramazlık yaptıklarında iğne ve doktorla korkutmak da çocukluk çağında korku oluşumuna katkı sağlar. Korkunun sebepleri genelde bunlardır peki biz bu korkuyu nasıl yenebiliriz?
Çocuklarımızı çok küçük yaşlardan itibaren diş hekimine götürüp tanıştırmak birkaç defa hiçbir tedavi yapılmadan sadece diş hekimi ile kaynaşmasını sağlamak sonrasında da iğne gerektirmeyen basit ağrısız tedavilerle çocuğu alıştırmak korkusunu yenmesini sağlayacaktır. Çocukları korkutmak amacı ile asla hekim ve iğne argümanları kullanılmamalıdır. Yetişkin bireylerde korkuyu yenmenin bir yolu korkuların üstüne gitmektir. Kişinin tanıdığı ve güven duyduğu bir hekime giderek ilk seanslarda sadece muayene ve basit bazı tedaviler uygulatması korkusunu yenmesine yardımcı olabilir.
Fobi derecesinde hekim korkusu olan hastalarda ise psikolojik yardım alarak korkuyu yenmek mümkündür. Fobi derecesinde korkusu olan hastalarda tedavi öncesi hekim kontrolünde sakinleştirici ilaçlar verilerek tedaviler yapılabilir. Ayrıca hipnozla hastanın uyutularak diş tedavilerinin yapılması da mümkündür. Eğer gerekli görülürse tam teşekküllü bir sağlık kurumunda ve anestezi uzmanı kontrolünde hastaya bilinçli sedasyon uygulanarak ya da genel anestezi ile uyutarak da diş tedavileri mümkündür. Tabi bu son iki seçeneğin uygulanması kompleks ve yüksek maliyetlidir.
Korku kişinin kafasındadır. Korkuyu yenmek de yine kişinin kafasında mümkündür. Bizler sizlere bu konuda ancak yardımcı olabiliriz.