İmplant tedavileri ortaya çıkıncaya kadar çekilmiş olan dişlerin yerine ancak diğer dişlere tutunan protezler yapılabilmekteydi. Eğer ağzımızda yeterli sayıda sağlam diş yoksa ya da hiç dişimiz kalmamışsa o zaman takıp çıkarılan damak şeklinde protezler kullanmak zorunda kalıyorduk. Ancak implant tedavilerinin çıkışı ile sağlam dişlere hiç dokunmadan, ya da yeterli dişimiz olmasa bile takıp çıkarılan hareketli protezler kullanmadan, daha rahat kullanışlı protezlere sahip olma hayallerimiz gerçek oldu.
İmplant nedir? Çekilmiş olan dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen,eksik dişlerin estetik ve fonksiyonunu sağlayan titanyumdan yapılmış yapay diş kökleridir.
Hangi vakalarda diş implantları uygulanabilir?
-Tek diş eksikliğinde
-Çok sayıda diş eksikliğinde
-Hiç dişi olmayan hastalarda
Avantajları nelerdir?
-Tek diş eksikliği ya da birkaç diş eksikliğinde komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmadan potez yapılmasını sağlar.
-hiç dişsiz hastalarda yada çok sayıda dişi eksik hastalarda, total protez(damak) ve parsiyel protez (çelik damak) kullanmak yerine yeterli sayıda implant çeneye yerleştirilip üzerine sabit ve daha estetik bir protez yapılabilir.
-daha iyi estetik, konuşma, yemek yeme fonksiyonu ve kullanım rahatlığı sağlar.
Kimlere yapılabilir, kimlere yapılamaz? Diş implantı ağız hijyeni iyi olan, hekim muayenesinde engel bir rahatsızlık tespit edilmeyen herkese yapılabilir.
-kontrol altında olmayan ve yüksek seyreden şeker(diyabet) hastalarına
-ileri derecede kemik erimesi(osteoporoz) hastalarına
-ağız hijyeni çok bozuk olan ve ileri dişeti enfeksiyonu olan hastalara uygulanamaz.
-aşırı sigara tüketimi implantın başarı şansını düşürür.
-kemik gelişimi tamamlanmamış yaşlarda (18- 20 yaş ve altına) uygulanamaz.
İmplant operasyonu sırasında ve sonrasında rahatsızlık olur mu? İmplant operasyonu diğer diş tedavileri gibi lokal anestezi ile yapılır. Operasyon esnasında hiçbir ağrı, acı ya da rahatsızlık olmaz. Operasyon sonrasında ise normal bir diş tedavisi sonrasında olabilecek kadar hafif bir ağrı ve hafif bir şişlik kısa süreli olabilir.
Operasyon ne kadar sürer protez ne zaman yapılır? Cerrahi işlemin süresi, hasta ve ekipman hazırlandıktan sonra tek implant için yaklaşık 15-20 dk.dır. Bu süre implant sayısına göre değişir. Protez ise implantlar yerleştirildikten sonra kemiğe kaynama süresi olan 2 ila 4 ay arası zaman beklendikten sonra yapılır.
İmplant tedavisi pahalı mıdır? İmplant tedavisi diğer tedavilere göre biraz daha pahalıdır. Bunun sebebi bir dizi karmaşık ve uzun süreli işlemler içermesi ve ayrıca titanyum implant vidalarının üretiminin çok zor, bu sebeple pahalı olmasındandır.
İmplant tedavilerinin başarı yüzdesi nedir? Yapılan bilimsel araştırmalarda implantların uzun dönem (10 yıl ve üzeri) başarı oranının %96 ila %98 arasında olduğu tespit edilmiştir. Tabi bu oranda implantın yapıldığı klinikte cerrahi sterilizasyon kurallarına tam uyulması, hastanın implant tedavisi için uygun olup olmadığının kararının hekim tarafından doğru verilmesi ve hastanın kendine anlatılan kurallara harfiyen uyması önemlidir.
Çağın getirdiği hızlı teknolojik ve bilimsel ilerlemeler ağız ve diş sağlığında da kendisini göstermekte uzun yıllar önce ancak hayal edilebilecek tedavi yöntemleri artık yaygın ve kolay şekilde uygulanabilmektedir. Ancak hiçbir zaman bu tedavilere ihtiyacınızın olmamasını kendi doğal dişlerinizle ömür boyu sağlıklı olarak yaşamanızı dilerim.