(Bruksizm): Yaş farkı gözetmeksizin, çocuklar dahil erkek ve bayan tüm bireylerde ortaya çıkabilen diş sıkma ve gıcırdatmanın sebepleri arasında stres, psikolojik problemler, depresyon ve alışkanlıklar yatar. Genellikle uyku halinde iken istemsiz olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Nadir de olsa kişi uyanıkken günlük yaşam tablosu içinde alışkanlık olarak da ortaya çıkabilir. Dişlerde ciddi aşınmalara ve buna bağlı hassasiyet oluşumlarına sebep olan diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı ilk zamanlarda kişiler tarafından farkedilmeyebilir. Diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığımız olduğunu anlamamızı sağlayan bazı belirtiler vardır.
Kişi sabah uyandığında çenesinde yorgunluk, çene kaslarında ağrı hisseder. Uzun süreli diş sıkma vakalarında dişlerin çiğneme yüzeylerinde aşınmalar oluşur. Buna bağlı olarak dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki kasp dediğimiz sivri çıkıntılar silinir. Dişin çiğneme yüzeyinde dentin yansımasına bağlı olarak daha sarı bir renk oluşur. Soğuk, sıcak, tatlı ve ekşi gıdalarda hassasiyet başlar. Uzun süre devam eden diş sıkma ve gıcırdatma vakalarında çene kemiğinde, dişleri çevreleyen kemik dokuda kemik kayıpları oluşmaya başlar. Çene ekleminde ağrılar oluşur. Tedavi edilmediği takdirde çenede ciddi kas ve eklem problemlerine neden olur. Tabi dişlerde yaptığı tahribat da en az eklem ve kaslardaki kadar ciddidir. Bazen diş gıcırdatma alışkanlığı hasta tarafından farkedilmeden önce, çıkan sinir bozucu gıcırdatma sesi nedeniyle hasta ile aynı ortamda uyuyan kişiler tarafından da farkedilebilmektedir. Her ne şeklide farkedilirse edilsin tedavisi için hemen hekime başvurmak gereklidir.
Tedavisi: Diş sıkma ve gıcırdatmanın diş hekimi tarafından yapılabilen tedavisi semptomatiktir. Yani diş gıcırdatmaya bağlı dişlerde, çenede ve çene ekleminde oluşacak zararları azaltmaya ve engellemeye yönelik tedavilerdir. Bunun için hastanın ağzından ölçü alınarak gece yatarken takması için gece plakları yapılır ve hastaya kullandırılır. Bu plakları diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı devam ettiği sürece hasta kullanmalıdır. Gece plakları aşınıp delinmeye başladığı zaman diş hekimine tekrar başvurarak plakları yeniletmek gerekir. Günümüzde botoks uygulaması ile diş sıkma engellenebilmektedir. Masseter kaslara yapılan botoks uygulaması 6 ay ila 1 yıl aralığında diş sıkma problemine çözüm olabilmektedir. Kaslarda oluşan yorgunluk ve kasılma için de hekim kontrolünde kas gevşeticiler verilebilir. Hastalığın kesin tedavisi ise altta yatan sebebin ortaya çıkarılıp buna yönelik tedavi yapılması ile mümkündür. Bunun için de psikiyatrist ve psikologlardan yardım alınmalıdır. Kesin tedavisi ancak psikolojik yardım ile mümkündür.
Günümüzde zorlaşan hayat şartları ve buna bağlı artan stres nedeniyle daha yaygın olarak görülen diş sıkma ve gıcırdatma rahatsızlığı ihmal edilmemeli ve en kısa zamanda tedavisi için hekime başvurulmalıdır. Unutmamak gerekir ki küçük sorunlar, ihmal sonucu çok daha büyük ve telafisi zor problemler doğurabilir.