0 258 502 59 08 bilgi@ahmetsahinhacioglu.com Haftaiçi 08:00 - 18:00

İletişim

Dişetleri neden kanar?

Dişeti kanamaları birçoğumuzun karşısına çıkan bir sorundur. Bu fırçalama ile oluşabildiği gibi, bazı durumlarda kendiliğinden de dişetlerimiz kanayabilir. Peki dişeti kanamaları niçin olur?

-Dişeti kanamalarının nedeni dişetlerinde başlayan iltihaplanmalardır.

Dişler düzgün temizlenmediğinde dişler üzerinde ve diş aralarında biriken yiyecek artıklarında bakteriler hızla ürerler. Bakterilerin de içerisinde bolca bulunduğu bu oluşuma ‘’bakteriyel dental plak’’ denilir. Dişlerimizin yüzeyini bir kürdanla hafifçe kazıdığımızda dental plağı rahatça görebiliriz. Krem renkli ve krem kıvamında olan bu birikintiler dişeti iltihaplarının başlıca nedeni olup, zamanla tükürüğün içindeki kalsiyum ve diğer bazı maddelerin etkisi ile sertleşir ve diş taşlarını oluşturur.

Dişeti iltihabının ilk belirtisi dişetindeki kanamalardır. Diş taşı ve plak üzerinde mevcut bulunan mikroorganizmalar dişeti ile diş arasında bulunan dişeti oluğuna girerler, vücudun savunma mekanizması da mikroorganizmalara karşı savunma amacıyla bölgenin kanlanmasını artırır, kılcal damarlar genişler, bunun sonucu olarak dişetleri önceleri fırçalama ile, daha da ileri iltihap durumlarında kendiliğinden kanamaya başlar.

Dişeti iltihabı; renk, şekil bozuklukları ve ağız kokusu ile kendini daha da belli eder. Sağlıklı dişeti açık, mat pembe renktedir. Dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer pütürlü bir görünümü vardır. Ancak iltihaplı dişeti parlak kırmızı, şiş ve kanamaya yatkındır. Kaşıntı, ağrı, yanma gibi şikayetler olabilir. Kötü ağız kokusu ve özellikle sabahları yeni uyandığımızda ağızda kötü tat oluşturur.

Daha da ilerleyen iltihaplarda, dişetinde çekilmeler başlar. Dişeti iltihabı altındaki kemik dokuya da geçerse periodontitis dediğimiz daha ciddi bir tabloya dönüşür. Dişi çevreleyen kemikte erimeler başlar. Dişeti çekilmesi ile önce kök yüzeyi açığa çıkar ve hassaslaşan dişler kemik dokusunun da kaybı ile sallanmaya başlar. Hiç çürük olmasa da dişler kaybedilir.

            Dişeti iltihabı nasıl engellenir?

            Dişeti iltihaplarının ve çürüklerin oluşmasını istemiyorsak ağız bakımımıza gerekli özeni göstermemiz gerekir. Dişeti iltihabının nedeni olan bakteri plağı, diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile engellenebilir. Eğer ortamda bakteri plağı yoksa dişeti iltihabı ve çürük oluşumu söz konusu olmaz. Dişlerimizi fırçalayamadığımız zamanlarda eğer yiyecek ve içecek kullanmışsak fırçalama zamanına kadar geçecek sürede plak oluşumunu önlemek için en azından temiz bir su ile ağız çalkalanabilir. Ara öğünleri azaltmak da ağızda gıda birikintilerinin kalmasını engellemede bir yöntemdir. Ama günde iki defa dişler doğru bir şekilde fırçalanmalı ve günde bir defa dişlerin araları diş ipi ile temizlenmelidir. Ortalama altı ayda bir de mutlaka diş hekimi kontrolünden geçmek gerekir.