Bu hafta sizlere çok sık rastladığımız belki de okurken sizlerin de ”evet bende de var” diyebileceğiniz bir problemden bahsetmek istiyorum. Başlıktan da anlaşılacağı üzere gömük dişler konumuz. gömük diş ne demektir? buna açıklık getirelim önce. Gömük diş demek normal sürme zamanı gelmesine, hatta geçmesine rağmen ağız içinde diş dizisinde yerini alamayan, çene kemiğinin ya da dişetinin altında kalan dişler demektir.
Dişlerin gömük kalmasında birçok sebep olabilir. Ancak başlıca faktörlerini sayacak olursak: çenede yer darlığı, komşu dişlerin ağız içinde normal olmayan duruşuna bağlı olarak uyguladığı baskı, süt dişlerinin zamanından önce çekilmesi yada olması gerekenden uzun süre ağızda kalması, çene kemiğinde oluşan enfeksiyonlar, sürmekte olan dişin normal olmayan yönde sürmeye çalışması, geçirilen bazı ateşli hastalıklar, genetik etkenler, raşitizm gibi kemik hastalıkları sayılabilir.
Yirmi yaş dişleri en son çıkan daimi dişler olduğu için çenede yer darlığına bağlı olarak en sıklıkla gömük vakalarına rastlanan dişlerdir. Bunun yanısıra yine kanin(köpek) dişlerinde de gömük vakalarına rastalanmaktadır. ancak sadece bu dişlerde değil yer darlığı, süt dişlerinin erken çekilmesi ve buna bağlı olarak mevcut dişlerin kayma yapması nedeniyle başka dişlerde de gömük kalma durumlarına rastlanabilir.
Gömük dişler hasta tarafında bazen farkedilmeden hasta yaşamını idame ettirebilir. Ancak gömülü dişin iltihaplanması yada dişin eksikliğine bağlı olarak fonksiyon ve estetik bozuklukları durumlarında yada hekim muayenesinde tesadüfen ortaya çıkabilir.
Böyle bir durumda gömük dişin cerrahi bir operasyonla hekim tarafından çıkarılması gerekir. Öncelikle gerekli radyografiler alındıktan sonra uygun klinik ve sterilizasyon şartları altında çekim işlemi yapılır. Bu işlemde lokal anestezi yeterlidir. Hasta ertesi gün normal yaşantısına devam edebilir.