Eğer ağız temizliği yeterli sağlanamaz, düzenli diş hekimi kontrolleri yapılmazsa ağız ortamında bulunan bakteriler hızla çoğalarak gıda artıklarını besin olarak kullanıp, atık olarak asit üretirler. Bu asit, diş çürüklerinin başlıca nedenidir. Eğer diş çürükleri zamanında fark edilip erken safhalarda tedavi edilmezse, hızla ilerleyerek mine tabakasını geçer, dentin tabakasına ulaşır. Dentin tabakası daha zayıf bir yapıda olduğu için çürük çok hızlı ilerleyerek dişin, sinirlerinin, damarlarının ve lenf damarlarının bulunduğu pulpa yani diş özü olarak adlandırılan tabakasına ulaşır. Bakteriler pulpa tabakasında pulpitis denilen iltihaba neden olurlar. Kendiliğinden başlayan şiddetli zonklayıcı diş ağrıları başlar. Özellikle bu ağrılar gece artış gösterir. Sıcak gıdalar, ya da sıcak uygulaması ağrıyı artırırken soğuk biraz olsun rahatlatır. Bu saydıklarım pulpitis denilen diş özü iltihabının başlıca belirtileridir. Bu durumdaki bir diş artık basit dolgu ile tedavi edilemez. Kanal tedavisi yapılarak enfekte pulpa tabakasının dişten uzaklaştırılması gerekir. Kanal tedavisi bunun yansıra şu durumlarda da uygulanan bir tedavidir:
-Dişe veya çeneye gelen darbe sonucu dişin kırılıp, pulpa tabakasının açıldığı durumlarda.
-İleri diş eti hastalıkları sonucu dişi çevreleyen dokularda iltihap ve apseler oluşmuşsa
-Yüksek yapılmış, kapanışı tam ayarlanmamış dolgu ve protezlerin yaptığı travma nedeniyle dişin pulpa tabakası zarar görmüşse
-Yanlış uygulanmış ortodontik tedaviler sonucunda dişlerin köklerinde ve pulpasında zararlar oluşmuşsa kanal tedavisi yapılarak dişler tedavi edilebilir.
-Kanal tedavisi nasıl yapılır?
Kanal tedavisi Nasıl yapılır?
-İlk önce dişe lokal anestezi yapılarak tedavi boyunca hiçbir ağrı hissetmemeniz sağlanır.
-Daha sonra dişin köklerinde bulunan sinir tabakası özel aletler yardımı ile temizlenir kök kanalları düzgün bir dolgu için genişletilir ve içi özel bakteri öldürücü solüsyonlarla yıkanır.
-Kanal tedavisi tek seansta bitebileceği gibi birkaç seans da sürebilmektedir. Bu iyileşme süresine bağlıdır. En son olarak kanallar özel bir dolgu maddesi ile doldurularak tedavi bitirilir.
Bizim diş hekimleri olarak görevimiz ve amacımız dişleri çekmek değil, mümkün olduğu ölçüde mevcut her yolu deneyerek dişlerimizi ağzımızda tutmak, sağlığını geri kazandırmaktır. Diş çekimi, eğer uygulanabilecek hiçbir tedavi seçeneği kalmamışsa ya da dişin ağızda kalması daha fazla zarar yaratacaksa düşünülecek bir tedavi yöntemi olmalıdır. Sizlere düşen görev ise dişlerimize, çekim, kanal tedavisi, dolgu gibi tedavilere gerek kalmayacak şekilde gerekli özeni göstererek ağız temizliğini sağlamak ve düzenli hekim kontrollerini yaptırmaktır.